Geschiedenis tennis

  • Geplaatst op
  • Door Rijken, K.
  • 0
Geschiedenis tennis

Hoe is het hedendaagse tennis eigenlijk ontstaan? En hoe zijn de eerste tennisrackets ontstaan?
Lees dat snel in deze blog!

Tennis geschiedenis

Tennis is een van de populairste sporten ter wereld, maar hoe het ooit ontstaan is en hoe het tennisracket ontstaan is, is voor veel tennissers een vraagteken. Vandaag wat meer informatie over het ontstaan van onze favoriete sport.

 

In de 11e eeuw werd er een spel gespeeld wat ze Jea de Paume noemde, dit spel wordt gezien als de voorloper van het hedendaagse tennis. Het Jea de Paume was een geliefd spel bij de geestelijken en in de adellijke kringen. Zo is Lodewijk X gestorven na een potje Jea de Paume, omdat hij kou had gevat. Het Jea de Paume werd gespeeld met een bal gemaakt van haar. Waarbij er met de palm van de hand geslagen moest worden. Jea de Paume betekent vrij vertaald ook: ‘’Het spel van de palm’’.

 

Het tennisracket

In de loop van de tijd werden er steeds meer hulpmiddelen gemaakt om te gebruiken tijdens het spel. Zo werd er een tijd met een handschoen gespeeld en volgde er later een stuk hout. Erasmus schreef dat het spelen met de blote hand nobeler is, maar op een gegeven moment was de komst van het tennisracket niet meer te stoppen. Met het tennisracket kon er namelijk veel harder geslagen worden. In Holland stonden ze bekend om het maken van tennisrackets, omdat ze heel goed het hout konden buigen. Aan het eind van de 15e eeuw ontstond het idee om schapendarmen te gebruiken als bespanning, dit werd in de volksmond ‘ketsdarmen’ genoemd. Zo is dat woord later verbasterd tot kattendarmen.

 

 ‘Tennis’

De eerste keer dat het woord tennis gebruikt werd was in 1399. Men gelooft dat het woord ‘tennis’ afstamt van het Franse woord tenez, wat houdt hem betekend. In die tijd werd er ook gewaarschuwd als de bal werd opgegooid, omdat de bal zo zwaar was, kon een bal tegen het hoofd al tot ongelukken leiden. Op dit moment wordt een verwant van het tennis, namelijk het Baskische Pelote nog steeds gespeeld met een waarschuwingskreet voor er geserveerd wordt.

 

Het hedendaagse tennis

In de loop van de tijd is er veel veranderd in de sport, zo werd er nog een tijdje gespeeld met tennisrackets gemaakt van aluminium en zelfs van staal. Inmiddels worden tennisrackets gemaakt van koolstofvezel of legeringen en garen van nylon. Rond 1980 ontstond het tennisracket, zoals er vandaag mee gespeeld wordt. In de Blog is te lezen welke tennisrackets er tegenwoordig zijn en waar je op moet letten bij de aankoop van een tennisracket.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden